heleenlameijerreanimatiecrusus

De patiënt die ik nooit zal vergeten...

Mijn naam is dr. Heleen Lameijer en ik ben spoedeisende hulp arts. Daarnaast ben ik wetenschapper, lid van de Nederlandse reanimatieraad (het orgaan wat o.a. de reanimatierichtlijnen van Nederland maakt, waar ik aan meeschrijf) en opleider van artsen en wetenschappers. Ik heb daardoor al heel wat reanimaties meegemaakt.


Er is echter één reanimatie die alles veranderde...


Een paar jaar geleden was ik als arts teamleider aanwezig bij een reanimatie van een jonge man, hij was ergens in de 40. Hij was neergevallen in de kroeg. De kroeg was stampvol. Toch was er niemand aanwezig die kon reanimeren. Ook zijn vrienden niet...  Toen de ambulance arriveerde, had hij al meer dan 5 minuten geen effectieve hartslag meer. En dat terwijl juist die eerste minuten cruciaal kunnen zijn om een reanimatie te kunnen overleven.


In het ziekenhuis aangekomen zijn we lang doorgegaan met reanimeren. Eigenlijk langer dan medisch gezien zinvol was. Hij was zo jong, hij had jonge kinderen... we wilden 1000% zeker weten dat we alles hadden gedaan.  Uiteindelijk is deze man bij ons op de Spoedeisende Hulp overleden in het bijzijn van zijn vrienden. Dezelfde vrienden die met de handen in het haar hadden gestaan toen hij neerviel in de kroeg, net als al die andere kroeggangers. Het emotionele gesprek wat ik daarna met hen heb gehad zal ik nooit vergeten.


Mijn missie: iedereen leren reanimeren!


De noodzaak om te leren reanimeren lijkt me dus wel duidelijk: je redt er serieus levens mee. Wat mij betreft, zou eigenlijk iedereen moeten leren reanimeren. Het doen van een reanimatiecursus is echter iets wat je moet hebben gedaan vóórdat je hem nodig hebt.


Als je je realiseert dat je een cursus nodig had gehad, ben je namelijk eigenlijk al te laat


Maar op grote schaal iedereen leren reanimeren gaat met de opzet van de huidige praktijkcursussen  denk ikniet lukken. Er zijn niet voldoende instructeurs, niet voldoende geld, en we hebben allemaal een volle agenda. We hebben geen tijd voor langdurige cursussen ergens in een stoffig zaaltje waar je ook nog zelf naar toe moet rijden.


Maar we hebben wél tijd om te scrollen op onze telefoons!


In 2019 ontwikkelde ik daarom de eerste échte vrij verkrijgbare online cursus reanimatie van Nederland. En die gaf ik via Instagram. Geen saaie e-learning dus waar je maar niet door kunt komen, maar snel, interactief en zelfs grappig. En dat voor zo’n serieus onderwerp! 


Van dokter naar influencer


De kranten stonden er vol van, de cursus werd in boeken over innovatie beschreven, won meerdere awards en er werd zelfs een minidocumentaire over gemaakt voor de Nederlandse televisie! In de tussentijd werd ik als arts hierdoor zelfs "influencer" op Instagram. Een bijzondere wereld voor een dokter…


Ik investeerde al mijn spaargeld en ...


De cursus had alleen één groot nadeel: je moest er Instagram voor hebben. Na duizenden mensen via Instagram alles te hebben kunnen leren over reanimeren besloot ik dat het ook anders kon. Ik vond het belangrijk dat deze cursus voor iedereen toegankelijk werd en inclusiever. Ik investeerde al mijn spaargeld en sprong in het diepe. Ik wilde een goed cursus platform, toegankelijk voor iedereen en meerdere mensen tegelijk. Een app het liefst. En bovendien: goede lessen waarbij het leren niet alleen nuttig maar ook vooral leuk is. 


Met deze nieuwe cursus wil ik jou de tools geven om zelfverzekerd hulp te kunnen gaan verlenen wanneer dit nodig is. Ik wil dat iedereen in heel Nederland kan reanimeren. Zodat de volgende keer dat een jonge patiënt een hartstilstand krijgt in de kroeg deze het wel overleeft, en zijn kinderen kan zien opgroeien. Maak jij het verschil?


Doe mee met de cursus!

null

@makesciencework

null

@reanimatiecursus

null

Linkedin Dr.Heleen