Margriet deed een reanimatiecursus en reanimeerde haar vriend: ‘’Ik dacht dat hij een nachtmerrie had.’’

Margriet deed een reanimatiecursus en reanimeerde haar vriend: ‘’Ik dacht dat hij een nachtmerrie had.’’

Margriet (inmiddels 39 jaar) lag naast haar toenmalige vriend in bed te slapen toen hij een hartstilstand kreeg. ‘’Ik werd wakker van zijn abnormale ademhalingsgeluid. Ik dacht even dat hij onrustig sliep of een nachtmerrie had. Ik trok hem daarom tegen mij aan en besefte toen dat ik geen hartslag voelde. Ik deed het licht aan en zag mijn vriend levenloos liggen. Hij had urine laten lopen en ik wist dat het foute boel was.’’

Net een reanimatiecursus gevolgd

Een paar maanden daarvoor had Margriet een reanimatiecursus gevolgd. ‘’Ik hoorde ineens de stem van de instructeur in mijn hoofd... 30 keer borstcompressie, 2x mond-op-mond. Voordeur open, 112 bellen en vertellen dat mijn vriend buiten bewustzijn is, geen hartslag heeft en dat ik de reanimatie ben begonnen.’’ De telefoon van Margriet had nog maar 1% batterij maar die hield het de gehele melding vol. ‘’Ook dat was bizar. Ik reanimeerde op bed. De politie was als eerste snel ter plaatse. Ik hoorde geluiden beneden en schreeuwde keihard: ik ben boven!’’ 

De hulpdiensten namen de reanimatie over

De vriend van Margriet had 30 minuten geen zelfstandige hartslag en ademhaling. Hij lag daarna 2 dagen kunstmatig in coma. Uiteindelijk heeft hij het overleefd. Hij onderging een openhartoperatie omdat hij een aangeboren hartafwijking bleek te hebben. Ook kreeg hij een ICD geïmplanteerd.

‘’De kennis van een reanimatiecursus komt omhoog wanneer je het nodig hebt.’’

‘’Wat mij bij blijft zijn de verschillende aspecten van mijzelf: ik ga kennelijk over tot handelen, had alle stappen helder en deed ze ook daadwerkelijk. Ik heb mijzelf horen roepen en schreeuwen en tegelijkertijd was er een krachtige rust in mij die deed wat gedaan moest worden. Er zit een enorme oerkracht in mij die mij overnam. De reanimatiecursus die ik heb gevolgd, heeft zeker effect gehad: het heeft de waarschijnlijkheid om te handelen vergroot doordat ik de stappen al eens had doorlopen. De informatie komt omhoog wanneer je het nodig hebt. Ik raad het iedereen aan om een reanimatiecursus te volgen. Ik hoop dat niemand het hoeft te gebruiken, maar wanneer het dan toch nodig is je weet wat je kunt doen.’’


Ook deze belangrijke kennis opdoen? Doe de cursus!

Over de schrijver
SEH arts, wetenschapper, eigenaar van Make Science Work en Reanimatiecursus.com
Reactie plaatsen