Kim reanimeerde een onbekende in de sporthal:

Kim reanimeerde een onbekende in de sporthal:"samen hebben we een leven gered!"

Kim (nu 26 jaar) was op een zaterdagochtend aan het werk bij haar bijbaan achter de bar in een sporthal. ‘’De horeca was erg rustig, dus ik was  aan het schoonmaken. Ik hoorde ineens iemand naar boven rennen. Plots werd mij gevraagd om een AED.’’ Kim weet niet meer hoe ze precies reageerde, maar ze weet wel dat ze meteen 112 ging bellen.

Waar vind ik de AED?

Ondertussen moest Kim bedenken waar de AED hing. ‘’Ik was er vaker langs gelopen maar omdat ik de AED (gelukkig) nooit gebruikt had, wist ik het echt even niet.’’ Uiteindelijk vond ze hem. Kim liep naar het slachtoffer, een oudere man. Een aantal omstanders waren al druk bezig. ‘’Ik heb zijn vrouw en een trainingsgenoot op een bankje gezet. Toen ik zag dat er nog niet was gestart met reanimatie, ben ik naar de omstanders gelopen. Gelukkig was er met mij een andere man die ook ging handelen, waardoor we samen reanimatie konden starten”. 

Samen reanimeren

Kim en de onbekende man waren een goed team: wanneer de ene persoon beademde, controleerde de andere persoon de AED. ‘’We hebben uiteindelijk meerdere schokken toegediend met de AED, minimaal twee. Toen hij tekenen van leven vertoonde legden we hem in de stabiele zijligging. Helaas ging dat niet goed en moesten we toch weer gaan reanimeren.’’

Weten wat je moet doen: dat is ontzettend fijn

De politie kwam, zij controleerden vooral de omgeving. Het ambulancepersoneel nam het over en nam het slachtoffer mee. ‘’De politie heeft mij kort ondervraagd, ook werden mijn gegevens genoteerd voor slachtofferhulp. Ik ben daarna weer naar de bar gegaan en ik ben koffie/thee gaan schenken voor de andere trainingsgroepen.’’ Toen iedereen weg was, heeft Kim haar leidinggevende en moeder opgebeld. De sporthalbeheerder kwam direct langs. ‘’Mijn werk heeft na het ongeval meerdere keren contact met mij opgenomen, net als de directie. Ik mocht contact opnemen met de bedrijfsarts wanneer dat nodig zou zijn. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, maar ik ben blij dat het mocht.’’

Een leven gered door reanimeren

Een tijdje later is de vrouw van het slachtoffer nog bij Kim thuis geweest. Kim was er zelf niet, maar ze ontving een bos bloemen. ‘’De man was weer aan de beterende hand. Vele hersendelen waren volgens het ziekenhuispersoneel ‘gered’ omdat we vroegtijdig waren begonnen met reanimeren.’’ 


 ‘’Ik merk dat ik het fijn vind om te weten wat ik moet doen. Met mijn scholingsbudget wil ik weer een reanimatiecursus gaan volgen.’’Check hier de cursus

Over de schrijver
SEH arts, wetenschapper, eigenaar van Make Science Work en Reanimatiecursus.com
Reactie plaatsen