Reanimeren
Reanimatie verhalen
Heleen Lameijer
Reanimatie verhalen
04/14/2022
1 min
0

Jolanda reanimeerde haar eigen man: "Je weet nooit wanneer je de kennis van een reanimatiecursus nodig hebt"

04/14/2022
1 min
0

Jolanda (54 jaar) werd op een nacht in 2017 wakker. ‘’Mijn man maakte vreemde geluiden, hij had een agonale ademhaling: schokkend en onregelmatig. Eerst raakte ik in paniek, wat moet ik doen? Daarna ging alles op de automatische piloot en stond ik stijf van de adrenaline.’’

Hij werd niet wakker dus ik belde 112 

Jolanda luisterde eerst of het hart van haar man nog klopte, of ze een luchtstroom door zijn neus voelde. ‘’Daarna deed ik de dekens af, ik zag dat hij alles had laten lopen. Ik heb getwijfeld of ik de kinderen wakker moest maken (destijds 13 en 18  jaar), maar dat bracht waarschijnlijk alleen maar nog meer paniek. Omdat ik mijn man niet wakker kreeg heb ik 112 gebeld. Daar gaven ze aan dat ik mijn de voordeur moest openen en dat de ambulance en politie onderweg was. Ze vertelden mij dat ik mijn man op de grond moest leggen en de telefoon op speaker moest zetten zodat ik kon beginnen met reanimeren.’’

Reanimeren met behulp van de centralist van 112

De centralist van 112 begon Jolanda per telefoon aanwijzingen te geven. ‘’Toen schoot alle kennis mij opeens te binnen: een jaar daarvoor had mijn dochter een spreekbeurt gehouden over het AED-apparaat! We zijn toen bij een vriendin geweest die een reanimatiecursus had gedaan, zij heeft ons veel geleerd over reanimatie. Dat kwam allemaal naar boven"

"ik wist ineens weer hoe ik moest reanimeren.’’

Jolanda haar man is uiteindelijk overleden ten gevolge van een subarachnoïdale bloeding (hersenbloeding), iets waar reanimatie helaas niets aan kon veranderen.


Geen twijfel voor het volgen van een reanimatie cursus 

Toen Jolanda haar voormalige werkgever haar vroeg of ze een reanimatiecursus wilde volgen, heeft ze daar geen moment aan getwijfeld. Ze heeft nu de kennis om te kunnen reanimeren en weet wat ze moet doen als het nodig is.

“Een reanimatiecursus is erg waardevol. Je hebt de kennis en je kunt er misschien voor zorgen dat iemand meer kans van overleven heeft.’’

reanimatiecursus heleen lameijer reanimatie

 Meer leren? Doe de cursus.

 


Reacties
Categorieën