Hanneke's vader kreeg een hartstilstand:

Hanneke's vader kreeg een hartstilstand: "leer nu reanimeren! Geen excuses meer als ‘druk-druk-druk"

Op 29 november 2017 kreeg de vader van Hanneke (42 jaar) een hartstilstand. Uit het niets, zonder waarschuwingssignalen. Hij was toen 66 jaar. ‘’Wij waren in die periode een huis aan het bouwen en mijn vader was die ochtend nog komen helpen op de bouw. Na de lunch ging hij, samen met zijn kleinzoon en mijn neefje Raf van toen 11 jaar, een film op Discovery Channel kijken. Mijn moeder was op zolder met de was bezig.’’

Plots een hartstilstand

Tijdens het kijken van de film kreeg haar vader plots een hartstilstand. ‘’Raf merkte dat het niet goed ging met mijn vader en riep mijn moeder. Mijn moeder werkt in de zorg en kan gelukkig reanimeren. Zij is de reanimatie begonnen. Mijn kleinzoon Raf belde de hulpdiensten en mij. Ik ontving een video-oproep van mijn moeder, iets dat me enorm verbaasde: dat gebruikte ze nooit. Het was Raf. "Tante Hanneke, je moet snel komen, opa ademt niet meer". Daarna heeft Raf mijn moeder geholpen met de reanimatie.’’

Een onbekende die alles laat vallen om een andere onbekende te redden: dat heeft me ontroerd!

Hanneke sprong in de auto. ‘’Er fietste iemand heel hard en breed op de weg voor mijn auto. Ik was geïrriteerd omdat ik niet door kon rijden. Deze buurtbewoner bleek later op weg naar de reanimatie van mijn vader te zijn. Dat beeld heeft mij ontzettend ontroerd, dat iemand ontzettend hard fietst naar het huis van een onbekende om een leven te helpen redden.’’

Hulpverlening was snel ter plaatse

In no-time waren er meerdere burgerhulpverleners bij het huis van Hanneke haar ouders. Ook de politie en ambulance waren er razendsnel. ‘’Mijn vader heeft een lange reanimatie achter de rug en heeft 5x een schok van de AED gekregen. Wij hebben, na de eerste minuten zelf hulp te hebben verleend, alleen maar kunnen kijken en hopen. Toen we eigenlijk geen hoop meer hadden, bleek mijn vader toch weer hartslag te hebben en is hij met spoed naar het ziekenhuis vervoerd!’’ Na een zware en spannende tijd herstelde de vader van Hanneke bijna volledig. Hij kreeg een ICD-kastje die nog een paar keer moest ingrijpen om zijn hart op gang te houden. 

Ook jij kunt levens redden: Leer reanimeren!

In de maand na de hartstilstand van haar vader volgde Hanneke een reanimatiecursus. Hierna heeft ze bij meerdere reanimaties in haar buurt kunnen helpen. ‘’Eén keer moest ik daadwerkelijk om reanimeren, de andere keren waren de hulpdiensten er al. Ook dan kun je helpen, door bijvoorbeeld de familie op te vangen, naasten te bellen of de huisdieren van de patiënt naar een andere ruimte te brengen. Ik vind dat zwaar, maar ben mij er volledig van bewust dat dankzij ‘gewone’ voorbijgangers levens gered kunnen worden.’’ 

Vergeet de kinderen niet bij reanimatie

Ook vindt Hanneke het erg belangrijk dat kinderen weten wat ze moeten doen als er sprake is van een reanimatie. ‘’Leg ze uit wat 112 is, wat ze moeten zeggen bij een melding, dat ze familie moeten bellen en de deur open moet zetten. Kinderen kunnen een grote rol spelen.’’


‘’Mijn vader zou trots zijn als zijn verhaal ertoe zou leiden dat meer mensen leren reanimeren.’’

De vader van Hanneke is in februari (2021) overleden aan een andere ziekte. ‘’Hij was 69 jaar en ontzettend dankbaar voor de extra jaren die hij heeft gekregen. Mijn vader stond graag in de belangstelling en was fanatiek als het ging om mensen activeren voor zaken die hij belangrijk vond. Hij gaf voorlichting aan lotgenoten omdat hij vond dat ervaringsverhalen waardevol zijn. Ik weet zeker dat hij trots zou zijn als zijn verhaal ertoe kan leiden dat meer mensen leren reanimeren.’’

reanimatiecursus heleen lameijer reanimatie

 

Over de schrijver
SEH arts, wetenschapper, eigenaar van Make Science Work en Reanimatiecursus.com
Reactie plaatsen