Eric werd twee keer gereanimeerd: ‘’Ik heb geen schade: dat is bijzonder en dat besef ik elke dag!’’

Eric werd twee keer gereanimeerd: ‘’Ik heb geen schade: dat is bijzonder en dat besef ik elke dag!’’

In 2009 is Eric voor het eerst gereanimeerd. ‘’De eerste keer was vroeg in de ochtend. Ik was thuis en was al opgestaan, de rest van het gezin lag nog te slapen. Wat er daarna allemaal is gebeurd, is voor mij een waas. Mijn vrouw heeft een klap gehoord en mij gevonden. Ik weet hier niets meer van. Mijn vrouw heeft op dat moment 112 gebeld en is begonnen mij te reanimeren. De ambulance was snel ter plaatse en heeft het vervolgens overgenomen.’’

Een jaar later weer een reanimatie 

In 2010 volgde een tweede keer. Weer in thuissituatie. ‘’Dit keer gebeurde het in mijn slaap. Mijn vrouw werd wakker omdat ik vreemde geluiden maakte (gasping). Ze heeft met behulp van mijn zoon (toen 14 jaar) mij uit bed getrokken en is begonnen met reanimeren tot de ambulance kwam.’’

Oorzaak hartstilstand en reanimatie blijft onbekend

Eric heeft veel onderzoeken gehad, maar er is nooit een oorzaak gevonden voor zijn hartstilstand. ‘’Ik leefde daarvoor al heel gezond: denk aan niet roken, weinig alcohol, ook ben ik vegetariër en fietste ik zo’n 20 km per dag. Ik heb uiteindelijk een ICD (een interne defibrillator, een soort geimplanteerde mini AED) gekregen en gebruik daarnaast nog een lichte dosering medicatie.’’

Ik besef dat ik enorm geluk heb gehad

Op dit moment is Eric gezond en kan hij doen wat hij daarvoor deed. ‘’Ik besef dat ik enorm geluk heb gehad dat mijn vrouw twee maal zo adequaat heeft gereageerd en niet in paniek is geraakt. Door haar snelle handelen leef ik nog en heb ik geen schade ondervonden aan hetgeen mij is voorkomen. Dat is bijzonder en dat besef ik elke dag!’’ Het is van groot belang dat er snel gehandeld word, de eerste minuten zijn daarin cruciaal.

Reanimatiecursus volgen

Eric heeft op zijn werk ook zelf leren reanimeren. ‘’Ik hoop dat, als zich ooit een situatie voordoet waarin ik dit zou moeten toepassen, ik net zo adequaat kan reageren als mijn vrouw destijds heeft gedaan. Reanimeren, dat zou eigenlijk iedereen moeten kunnen.’’


Wil jij ook bijdragen? Leer levens redden.online reanimatiecursus

Over de schrijver
SEH arts, wetenschapper, eigenaar van Make Science Work en Reanimatiecursus.com
Reactie plaatsen